Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un ghid pentru etichetarea materialelor publicitare politice, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2025, precizând condițiile în care un candidat își poate face campanie electorală și cum poate fi susținut. Informațiile au fost transmise după ce AUR a susținut că BEC a admis o sesizare în cazul lui Nicușor Dan, pentru care USR și-a afirmat sprijinul politic.
Ghidul detaliază regulile de etichetare a acestor materiale, conform legislației în vigoare, asigurând astfel o informare corectă și transparentă a publicului, precizează AEP într-un comunicat de presă.
Conform documentului AEP, toți candidații, partide politice, alianțe politice sau electorale, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și cetățenii cu drept de vot au dreptul de a-și exprima opiniile liber. Acest lucru se poate face prin organizarea de mitinguri, adunări, comunicare directă cu alegătorii și utilizarea diverselor medii de informare, cu respectarea prevederilor legale.
Ghidul clarifică, de asemenea, definiția publicității politice, care include orice activitate de promovare a unui mesaj electoral, realizată în schimbul unei remunerații sau ca parte a unei campanii.
„Conform prevederilor legale în vigoare, în campania electorală, publicitatea politică înseamnă pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea, prin orice mijloace, a unui mesaj, în mod normal în schimbul unei remunerații sau prin activități interne sau ca parte a unei campanii de publicitate politică, de către un actor politic, în numele competitorului electoral sau pentru acesta”, se mai arată în mesajul AEP.
AEP a explicat cine intră în categoria „actori politici”.
„Totodată, în temeiul dispozițiilor legale incidente campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, sunt considerați actori politici partidele politice, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidații acestora sau candidații independenți, orice membru de partid care deține un mandat electiv și care promovează formațiunea pe care o reprezintă (consilier local, primar, consilier județean, președinte al consiliului județean, deputat, senator, europarlamentar, un membru din cadrul administrației de la nivel național sau local) și orice persoană fizică sau juridică, care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate anterior și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații”, arată Autoritatea Electorală Permanentă.
Actorii politici pot produce și difuza materiale publicitare doar pentru candidații proprii cu candidaturi aprobate, conform listelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central.
„Ghidul precizează că actorii politici pot pregăti, plasa, promova, publica, distribui sau difuza, prin orice mijloace, materiale publicitare politice doar pentru candidații proprii propuși de către formațiunile politice și ale căror candidaturi au rămas definitive, astfel cum se regăsesc pe site-ul Biroului Electoral Central”, conform autorității electorale.
AEP mai menționează că orice formă de publicitate care nu respectă reglementările legale stabilite este interzisă, iar competitorii electorali nu au voie să producă materiale în regie proprie.
„Producerea şi difuzarea de materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în alte condiţii decât cele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 și de Legea nr. 334/2006 sunt interzise. Totodată, competitorii electorali nu pot produce materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în regie proprie”, a conchis autoritatea.
Sursă aici.